Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan konferansa katılanlar, Recep Babacan’ın duygu yüklü konuşmasını büyük bir dikkat ve gözyaşları arasında dinlediler.
Dernek faaliyetleri hakkında çeşitli bilgilerde veren Başkan Ulutürk, konferansa konuşmacı olarak katılan Recep Babacan ile katılan davetlilere teşekkür etti.
Osmanlı’dan Çanakkale’ye Uzanan Yol” konulu Konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Recep Babacan, slayt gösterisi eşliğinde gerçekleştirdiği sunumunda, Kemah ilçesinin tarihi hakkında bilgiler vererek, Osmanlı sultanlarının Kemah’a ayrı bir önem verdiğini ve Kemah ilçesinin her çakıl taşında bir tarih hazinesi bulunduğunu belirtti.
Yıldırım Beyazıd Han’ın Kemah ilçesini ilk saldırısında kuşattığını, Yavuz Sultan Selim Han’ın, Yıldırım Beyazıd Han’a ithafen “Şehirlerin Anası, Büyük Sultan Atam Yıldırım Beyazıd Han’ın Mirası Kemah” yazılı İdris Bitlisi’nin yıllar önce yazdığı fezlekesini okudu.
Sunumunun büyük bir bölümünde Kanuni Sultan Süleyman’a yer veren Recep Babacan, “Kanuni Sultan Süleyman 100 bin kişilik orduyla Irakeyn seferine giderken Kemah ilçesine uğrayarak, ordunun cephane ve mühimmatını Kemah Kalesinde muhafaza ettirdi ve Kale Camisini yaptırdı.
Kanuni Sultan Süleyman, dönemin Avrupa’sında kurulan 4’lü ittifak’ı dâhiyane bir yol ile çözdü ve hedef olarak ilk önce Rodos ve Belgrat kalelerini feth etti” dedi.
Babacan, ayrıca bu güne kadar hiçbir yerde yayınlanmayan İrlanda’nın chester Bety kütüphanesinde sergilenen Kanuni Sultan Süleyman han’ın cenaze töreninin anlatıldığı kayıp minyatürü katılımcılar ile paylaştı.
Çanakkale savaşları ile ilgili bilgilerde veren Babacan, Peygamber efendimizin Çanakkale savaşlarına bizzat katıldığını özel notlarından anlattı. Yarbay Hasan Bey ve köpeği Canberk’in hikâyesi katılımcıların duygusal anlar yaşamasına neden oldu.
Çanakkale savaşlarında Boğaza giren filoların Çanakkale’de sulara gömüldüğünü ve bu başarıyı sağlayan ordumuza minnettar olduğunu ifade eden Recep Babacan, “İngilizlerden 11 bin altın karşılığında satın aldığımız ama teslim alamadığımız Sultan Osman ve Reşadiye adlı 2 geminin isimleri İngilizler tarafından değiştirildi. Bu gemiler, Çanakkale’ye savaşa getirildi ve savaş sonunda bu iki gemi de Çanakkale boğazına gömüldü” dedi.
57. Alay 6. Bölük Komutanı Kemahlı Üsteğmen Mustafa Asım ve Kemahlı Oğuz Onbaşı’nın savaş serüvenini anlatan Babacan, Çanakkale’de bir milletin yok edilmek istendiğini ancak Çanakkale ufuklarında Morto koyunda yan yana yatan vatan kahramanlarının buna izin vermediğini belirtti.
Geçtiğimiz yıl, “Oğuz Onbaşı” kitabını yayınlayarak, ilerlemiş yaşına rağmen, Sarıkamış ve Çanakkale savaşlarında hep en önde olan Oğuz amcanın hayatını kaleme aldığını belirten Recep Babacan, önümüzdeki aylarda çıkacak olan “Gökyüzüne Vaveyla” adlı 2’nci kitabında, Çanakkale’nin bir başka kahramanı Mustafa Asım’a yer vereceğini ve Çanakkale’nin soğuk ve Balçık toprağında yaşananları anlatacağını söyledi.