Kemah Karadağ Köyü Konferansı

Kemah İlçesi Karadağ köyü Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği, Araştırmacı Yazar Recep Babacan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Osmanlı’dan Çanakkale’ye uzanan yol" konulu konferans düzenledi.

Karadağ Köyü Derneği’nin Üsküdar’da bulunan Dernek Merkezinde organize edilen konferansa, Karadağ köylüleri beklenen ilgiyi göstermedi ve sadece 50 kişi katıldı.

Karadağ Köyü Dernek Başkanı Adem Yakut, önceki hafta Kemahlılar Derneği’nin düzenlediği konferanstan çok etkilendiklerini ifade ederek, “Dernek olarak istedik ki bu saklı kalmış tarihimizi köylülerimizin de istifadesine sunalım. Doğrusu tarihimizin anlatılacağı bu konferansa tüm köylülerimizin büyük ilgi göstereceğini bekliyordum ama maalesef köylülerimizin ilgisizliği bizleri çok üzdü"

Konferansa konuşmacı olarak Recep Babacan kardeşime ve katılımınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kemahlılar Dernek Başkanı Şerafettin Ulutürk de konuşmasında, Karadağ Köyü Derneğini tebrik ederek, “Tarihi şahsiyetleri öğrenmek ve ecdadımızın Malazgırttan bu ana kadar yapmış olduğu başarılı süreçleri dinlemek bizleri onurlandırıyor” dedi.

Osmanlı’dan Çanakkale’ye Uzanan Yol” konulu Konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Recep Babacan, slayt gösterisi eşliğinde gerçekleştirdiği sunumunda, Kemah İlçesi’nin ve Karadağ Köyünün tarihine değinerek, “Karadağ köyü, Kemah’ın 73 köyü gibi Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet tarihi döneminde, milletinin ve devletinin yanında yer almıştır.

Şehzadeliği sırasında Kemah’a bir sefer düzenleyen Yavuz Sultan Selim, Kelkit çayının güneyinde bulunan Karadağ köyünden dumanların yükselmiş olduğunu görmüş ve köye gelerek zulüm gören Karadağlılara yardım etmiştir. Beraberinde gitmek isteyen Karadağlıları Trabzon’un Vakfıkebir İlçesine götürmüştür.

Adını Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun’un koyduğu Vakfıkebir ilçesinin en önemli yaylasının adı ‘Karadağ Yaylası’ ve Rıdvanlı köyünde de ‘Karadağ Maden Suyu’ isminde bir su bulunmaktadır. Yaptığım araştırmada, Rıdvanlı Köyüne ilk yerleşenlerin Kemah’tan gelen bir grup olduğunu gördüm. Bunların asırlar önce Yavuz Sultan Selim tarafından Trabzon’a götürülen Karadağ köylüleri olduğunu ve yaylanın adını da bu köylülerin koyduğunu düşünüyorum.

Kemah ilçemiz, adını Kıpçak Türklerini çıkaran Kimak Türklerinden almaktadır. Rıdvanlı Köyünde yaşayanlar ise Kimak Türklerinin bir boyu Komandere Kadahor’lardır” dedi.

Recep Babacan, 1915 ve 1928 yılları arasında Karadağ’da görev yapan Giresunlu asker Cemal Fındık’ın Karadağ bölgesinde göstermiş olduğu kahramanlıktan dolayı dönemin Başbakanı Cemal Gürsel tarafından ömür boyu maaşa bağlandığını belirterek, T.B.M.M. tutanaklarını gösterdi.

Konferansta, Çanakkale savaşları hakkında bilgiler de veren Araştırmacı Yazar Recep Babacan, “Karadağ köylüleri, gerek Yemen, Gerek Sarıkamış ve Gerekse Çanakkale bölgesinde birçok şehit verdi. Özellikle Kerevizdere bölgesindeki 1.Kitre savaşlarında şehit düşen Musa Oğlu Ali’de bunlardan bir tanesidir. Türk Milleti, böylesine büyük kahramanları asla unutmayacaktır. Karadağ köylüleri Çanakkale’ye gittiklerinde mutlaka Kerevizdere’ye de gitmeliler” dedi.



instagram facebook twitter

Haberdar Olun