Tarihimizden ne kadar yoksun olduğumuzu bir kere daha anladım. Em. Sv. albay Abdulhalim Akkılıç'ın başarı dolu hikayesini dün kaleme almıştım. Araştırmalarım boyunca öylesine farklı bilgiler ile karşılaşıyorumki, Daha önce kitabını alıp okuduğum Eb.Sv.albay Abdülhalim Akkılıç'ın Savaş ve Barış anıları adlı kitabın yazarı olduğunu bilmeme rağmen Kemahlı olduğun bilememek ne kadar üzüyor beni.
Kendi adına açılan kütüphanesi bizleri gerçeğe götürdü şükürler olsun. Bursada yaşayan bir aile olmuşlar daha sonraları. Araştırmacı Yazar Yılmaz Akkılıç'ın ise babaları. Daha önceki haberimizde Kilisi Kurtaran isim diye yazdığımız başlığın ardından bugün başka bir başlık ile başlıyorum yazıma.
7 Aralık 1921 günü Kilis'in düşman işgalinden kurtuluşunda görev alan askeri birliğin komutanı Süvari Albay Abdülhalim Akkılıç'a Kilisli genç kızlar tarafından dokunarak 7 Aralık 1921 günü armağan edilen "Atlas Sancak" Bursa'da bulundu.
Birliğin sonradan lağvedilmesi üzerine Kemahlı Albay Abdülhalim Akkılıç tarafından özel koruma altına alınan tarihi sancağın 83 yıl sonra Kilis'e getirilmesi için Kilis vakfı tarafından çalışmalar başlatıldı.
Kilis Vakfı Başkanı Yaşar Aktürk, "Albay Abdulhalim Akkılıç'a Kilisli genç kızlar tarafından dokunarak 7 Aralık 1921 günü armağan edilen atlas sancak, birliğin lagvedilmesi üzerine kendisi tarafından korunmuş. Ölümünden sonra oğlu Mustafi binbaşı, araştırmacı-gazeteci yazar Yılmaz akkılıç tarafından korunmaya alınan sancak ile ilgili olarak Valiligimize teslim edilmesi konusunda görüşmelerimiz devam etmektedir." dedi.
Ama ne varki oğlu Yılmaz Akkılıç 29 Nisan 2010 tarihinde Bursa'da vefat etti. 50.000 kitap kapasiteli bir kütüphanenin kurulması fikri ona aitti. Emir sultan Mezarlığında medfumdur.