İnternet sitemiz aracılığıyla dünyanın dört bir yanına yayılmış olan Kemahlı hemşerilerimizin izlerini sizlere sunabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.
Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir çalışma esnasında ilginç bir anekdota rastladık. Bu anekdot’a Samsun ilinin Çarşamba ilçesinin eski adı Gökdere olan şimdiki ismi Koldere olan köyünde Kemah ilçemizin izlerini bulduk.
Gökköy, Sağırca, Rıdvanlı, Yeni Kavak ve şimdi de Koldere…
İsterseniz Koldere köyünün tarihinde biraz yolculuk yapalım. Köyün eski adı Göldere’ymiş, sonraları Koldere olmuş ve eski bir köy. Tarihi yapıları ile medeniyetin izlerini taşıyan gerçek anlamda bir tarih beldesi. Bu köyü diğer köylerden önemli kılan birçok özellik var, ancak Kemahlılar için apayrı bir özellik taşımakta.
Bu köyü kuranlar yanı ilk köyde bulunanlar Rumlar ve Koldere ailesi. Koldere ailesi Erzincan Kemah ilçesinden gelen göçebe bir aile. Tarih boyunca bir çok savaşa, bir çok harbe maruz kalmış Kemah ilçesinden göçen hemşerilerimiz Anadolu’nun çeşitli bölgelerine yayılmış ve o bölglelerde yeni yerleşim birimleri oluşturmuştur. Bu köylerden birisi de Samsun ili Çarşamba ilçesi Koldere köyüdür.
Daha önce Trabzon ilimize bağlı Vakfıkebir ilçesinin Rıdvanlı köyü ile Karadağ köyü arasında bir bağ kurmuş ve bu bağ nereden geldiğini delil ve belgeleri ile sizlere sunmuştuk. Rıdvanlı köyü ile Karadağ köyü arasındaki bağın daha da sağlam temellere dayandığını yakında internet sitemiz üzerinden sizlere sunacağız.
1955 yılında açılan bir ilköğretim okulu var Koldere köyünde ve eğitim seviyesi çok yüksek olan bir köy. Eski yıllardan beri hemen hemen her meslek grubundan insanlar yetiştirmiş bir köy olma hüviyetini taşıyor. Yörenin merkezi konumunda olmaya devam da ediyor Koldere köyü.
Kemahlı Koldere ailesi kalabalık bir şekilde bu bölgeye yerleşmiş olmalı ki köye adını verebilmiş olsun. Koldere ailesi köye yerleştiğinde köyün adını Göldere yapmışlar ancak daha sonra ismi kurucuları olan Koldere ailesinin adı verilerek onure edilmişler. Köyde Ayvacıktan gelen Trabzon asıllılar, Rusya’dan Kafkasya kökenliler, Giresun ve Balkanlardan gelen göçmen mübadil ve muhacir aileler yerleşmişler.
Yakın bir zamanda Samsun Koldere köyü ile ilgili geniş araştırmalarımızın detayları sitemiz üzerinden yayınlanacaktır.