Aslen Kemah Ağaçsaray köyü nüfusuna kayıtlıdır. 1877 Osmanlı-Rus savaşından sonra kardeşi Yusuf Efendi ile birlikte İstanbul a gelerek ticaret hayatına atılmıştır.
Mahallenin iskanında büyük rol oynayan tütün tüccarı Mehmet Efendi'nin mezarı bugün adını taşıyan caminin bahçesinde yer alıyor.
Tütüncü Mehmet Efendi Camii'nin haziresinde kendisinde hariç olarak ayrıca Mehmet Efendi'nin ailesi ile caminin ilk imamı Hafız Kemal Efendi'nin kabirleri de bulunuyor.
Kendisi zengin ve ileri görüşlü bir kişi olan Mehmet Efendi, bu çevrenin zamanla kıymetleneceğini anlayınca buradan bir arazi satın almış ve Göztepe'nin ilk modern köşkünü yaptırmış.
Bundan sonra Göztepe, Osmanlı saray çevresinin mekânı oldu.
Hatta buraya tam 119 paşanın yerleştiği rivayet edilir. 1800'lü yıllarda, Türk-Rus savaşından sonra İstanbul'a gelen Rumeli muhacirlerinden Tırnova ve Zağra'lı 200'e yakın aile Göztepe'ye yerleşince, semtin ilk muhacir bölgesi de kurulmuş. 1890'da havagazı, 1894'de Terkos suyu verilmeye başlanan, 1931 yılında da tramvay ve otobüs hizmete girince nüfusu hızla artan Göztepe, 1960 sayımında 12 bine ulaştı. 1930 yılında Kızıltoprak Bucağı'na bağlanan Göztepe'ye daha sonra Merdivenköy de eklenmişti. Ancak 70'li yıllarda Merdivenköy buradan ayrılarak ayrı bir mahalle oldu.
Üsküdar daki Postanenin yerinde eskiden bulunan handa onunmuş. Ömrünün son yıllarını Büyükadada geçirmiştir.
Mehmet Efendi Cibalideki tütün deposunun işletmecisiydi, ve bu işletmeyi Rejiye satarak (Regie d'tobacco) elde ettiği parayla Bağdat Caddesi ile Göztepe Tren İstasyonu arasındaki büyük araziyi satın aldı.
Daha sonra bu araziyi parsellere bölerek, saraya mensup tanıdıklarına ve ahbaplarına sattı. Bu Parsellere dönemin Paşaları, zengin aileleri, yazlık binalar yaptırarak burada yeni bir muhit doğdu.
Meskun Bölge olmasından doğan Cami ihtiyacını da kazandığı muazzam paraların bir kısmına kıyarak, Tütüncü Mehmet Halis Efendi'nin bizzat kendisi karşıladı. Caminin önünden Bağdat Caddesine kadar uzanan o upuzun caddeye kendi adını vermiştir.
Göztepe Camisinin ilk imamı, Tütüncü Mehmed Efendi'nin kardeşinin oğlu Kemal'dir.
Tütüncü Mehmed Halis Efendi Mihrab önündeki, küçük Hazirede gömülüdür. Aynı, hazirede Eşi, Kayınvalidesi, Torunu ve Camiin ilk imamı Kemal Efendi de yatmaktadır.